Comandă

Cum alegem un ceai bun? Este o întrebare foarte importantă, care necesită un răspuns.

Există multe magazine, piețe, diferite lanțuri comerciale și mărci de ceai. Pentru începători este destul de dificil să aleagă din multiplele variante posibile, mai ales dacă nu există o persoană competentă care ar putea face unele recomandări.

Spre deosebire de alte bunuri, prețul ceaiului nu indică neapărat calitatea acestuia. Spre exemplu ceaiurile cu aceeași denumire pot varia mult în preț de la un vânzător la altul.

De exemplu ceaiul „Tie Guan Yin“ poate fi cumpărat cu 100 Lei per 100 gr, sau cu 800 Lei per 100 gr, chiar dacă la prima vedere vorbim de același ceai. Pentru a învăța cum să distingem ceaiurile de o calitatea înaltă de cele de o calitate inferioară trebuie să atragem atenția la o multitudine de aspecte, care sunt cunoscute doar de așa numiții „cunoscători de ceai”.

La alegerea unui ceai bun sunt considerate importante următoarele criterii:

 • Prospețimea: un miros ușor, fin, nu foarte aromatizat de ceai, de o culoare naturală nici prea deschisă, dar nici foarte întunecată;

 • Naturalitatea: absența oricăror aditivi, culori, mirosuri și conservanți;

 • Frunză integră: fără urme de praf, pulbere;

 • Omogenitatea produsului natural: frunzele de ceai au, în medie, aceeași dimensiune, aceeași culoare și formă.

*Desigur, acest criteriu nu se aplică pentru ceaiurile care necesită o depozitare mai lungă și un proces special de maturare; acestea sunt, de exemplu, ceaiurile Pu-Erh, unele soiuri Oolong, ceaiul alb, Hei Cha și alte soiuri.

La degustarea ceaiului, următoarele criterii sunt decisive:

 • Gust pur și natural, fără aditivi;

 • Aromă naturală, puternică când este perfuzată, care persistă mult timp în ceașca goală, fierbinte;

 • Varietate de astfel de gusturi: miere, nuci, flori, lapte, în funcție de tipul de ceai.

 • Post-gust pronunțat, care durează mult timp;

 • Infuzia repetată, în bucătăria clasică chineză, ceaiul este infuzat de cel puțin șase ori;

 • Senzație de relaxare, de energie sau de alte efecte, în funcție de tipul de ceai și de sentimentul individual.

Diferențele dintre ceaiul proaspăt și cel vechi.

Mai presus de toate trebuie să învățăm să deosebim ceaiul proaspăt de cel învechit și ceaiul adevărat de „gunoaie”. Frunzele unui ceai proaspăt au pe lângă o culoare luminoasă, o formă bine definită și o aromă puternică.

Pe lângă toate, ceaiul proaspăt este de-a dreptul plin de viață, iar când încercați să îl striviți între degete, nu se risipește foarte ușor.

Ceaiul învechit are o culoare mată, frunze tari de diferite forme și poate fi transformat în pulbere foarte ușor.

La preparare, ceaiul proaspăt eliberează mai rapid aromă prospătă și distinsă, frunzele se desfac, iar infuzia este clară.

Culoarea inițială pură, care seamănă cu cea a unui nefrit iluminat, se transformă într-o nuanță gălbuie. Ceaiul proaspăt are un gust moale. Ceaiul vechi, pe de altă parte, are un miros ușor, frunzele de ceai s-au uscat și perfuzia nu este clară. Proaspăt preparat, ceaiul vechi are o nuanță maronie. Frunzele de ceaiuri de calitate superioară au o formă mai curbată. În schimb, frunzele unui ceai de o calitate inferioară nu au o formă specifică. Cofeina, uleiurile esențiale și alte ingrediente oferă ceaiului real, de înaltă calitate, propriul său gust, ceea ce nu este cazul ceaiului mai inferior în calitate. Dacă aveți vreo îndoială cu privire la calitatea ceaiului, încercați următoarele: luați un vârf de ceai dubios și un vârf de ceai real, turnați peste ambele soiuri apă fierbinte și lăsați aceste două mostre de ceai să se infuzeze timp de zece minute. Apoi puneți frunzele de ceai pe o farfurie albă cu puțină apă și priviți forma frunzelor, a venelor din frunze și a inciziilor sub lupă.

În ceaiul proaspăt, venele de pe frunze formează o imagine luminată similară cu cea a unei plase. Vena principală merge chiar în partea de sus a frunzei, venele laterale deviază două treimi din lungimea lor, apoi se arcuiesc și se închid cu venele care se ridică.

În unele ceaiuri, partea din spate a frunzei este adesea acoperită cu un puf alb, marginea frunzelor este pronunțat zimțată, în partea inferioară a frunzei, acești dinți sunt observați mai rar. În ceaiul de calitate proastă, venele din frunze nu sunt atât de vizibile, iar venele laterale merg de obicei direct la margine. Marginile frunzelor nu sunt prea zimțate sau sunt prea grosiere.

În plus, este extrem de important ca prețul să corespundă calității.

Acest raport depinde de mulți factori, inclusiv de raritatea și / sau cererea de pe piață, de numărul intermediarilor de la producător la vânzătorii finali și multe altele aspecte.

Pentru a crea propriile scale de evaluare a ceaiului, pur și simplu trebuie să încercați multe tipuri de ceai și să vă scufundați în această băutură. Nu toți au nevoie de aceasta - mulți cunoscători de ceai sau "cunoscători ai ceaiului real" nu intră în astfel de detalii.

Desigur, este incontestabil faptul că unele branduri de ceai sunt mai bune, iar unele mai rele, în ansamblu, toate mărcile de masă sunt de calitate inferioară. Nu contează atât de mult dacă ceaiul este ambalat sau nu, însă ceaiul ambalat (pachețele)  este de obicei de o calitate mai slabă.

În producția ceaiului ambalat, se folosește frunza inferioară a recoltei de vară, care conține mai puțini nutrienți. Ceaiul este recoltat de mașini speciale și, prin urmare, mugurii și frunzele nu sunt sortate. Pentru ca arbuștii să dea noi crenguțe, ei sunt tăiați aproape până la rădăcini și plantația este de fapt epuizată după câțiva ani. Atât întreaga frunză de ceai și ramurile subțiri, cât și materialul frunzelor care nu respectă standardul de ceai din frunze (deșeuri, praf) sunt transferate la fabrica de ceai. Explicația pentru acest lucru este simplă: frunzele de ceai zdrobite arată la fel - fie că sunt muguri, frunze sau crengi mici. Și aici este vorba de marile branduri de ceai, care le pasă de propria lor imagine. Atunci însă când vorbim de o marcă mai mică, puțin cunoscută, producția ceaiului poate lua o cu totul altă întorsătură. Prin loturile sale de ceai vândute la prețuri de dumping sau prin materiale de hârtie contaminate cu pesticide, aceștia neglijează complet ceea ce înseamnă calitate.. Triumful lor se datorează însă ceaiului ambalat, de fapt, publicității și consumatorului necapricios.

În privința ceaiului în vrac, pe de altă parte, vă puteți convinge cu ușurință de calitatea privindu-l, mirosind-o și atingându-l. Ceaiul de înaltă calitate ar trebui să fie ușor, aromat și să nu se fărâme.

Pentru siguranță, se poate testa încă aroma care rămâne în ceașcă imediat după ce a fost băut.

Când vine vorba de alte bunuri, cum ar fi electrocasnice, mașini, îmbrăcăminte etc., puteți cumpăra cu siguranță mărci recunoscute și să vă asigurați astfel de calitatea acestor bunuri. Situația cu ceaiul este destul de diferită (precum și cu orice alimente), deoarece ceaiul nu este supus regulilor pieței de masă: cu cât este mai mare volumul de producție, cu atât este mai ușor să controlați calitatea și un preț favorabil. Ceaiul, ca produs tradițional și vechi, necesită multă grijă și pricepere ale unor mâini delicate. Un ceai de înaltă calitate este produs de un număr mic de producători de ceai, care se află în principal în provinciile și regiunile din China, Taiwan și India. Pentru a asigura o calitate perfectă a producției, trebuie să existe un specialist în ceai cu experiență la fiecare producător de ceai, să se cumpere produse reale și să se respecte cu strictețe regulile de procesare a ceaiului.

Prin urmare, ceaiul în vrac nu poate fi de înaltă calitate:

 1. Deoarece mărcile de masă sunt de obicei destinate publicului larg, ceaiul de înaltă calitate nu poate fi un ceai în vrac. Este scump și, prin urmare, nu poate fi folosit ca materie primă pentru consumul în masă.

 2. Companiile care produc ceai în vrac, cumpără materialul în cantități mai mari - deci nu au cum să controleze calitatea fiecărui lot.

 3. Deoarece majoritatea producătorilor care produc ceai de bună calitate și de calitate medie sunt fabrici mici, pur și simplu nu există suficient ceai de înaltă calitate pentru a satisface nevoile producătorilor de ceai de marcă.

 4. Companiile care fac aceste ceaiuri de marcă în vrac utilizează arome și alți aditivi chimici pentru a standardiza calitățile gustului și alte caracteristici ale liniei de produse. Ca rezultat, avem doar o idee slabă despre frunza de ceai, care oricum nu este de bună calitate. Un exemplu clar în acest sens sunt tot felul de ceaiuri aromate, ale căror nume sunt asemenea. De exemplu, "arome ale estului", "stropi de șampanie" și alte nume de produse discutabile, care deja vorbesc de la sine. Chiar și compoziția este suspectă, deoarece nu numai originea acestor arome "splendide" este necunoscută, ci și varietatea ingredientelor de bază ale unor astfel de amestecuri. Puteți avea încredere doar în ceaiurile care poartă numele original și amestecurile clasice, practicate de-a lungul timpului.

 5. Datorită cantităților mari de ceai, acesta este de obicei păstrat pentru o perioadă lungă de timp și, prin urmare, este foarte rar proaspăt. Acest lucru este deosebit de vizibil cu ceaiul verde, care este foarte de sensibil la depozitare.

 6. Ceaiul de masă este, de obicei, un amestec de material de frunze de diferite calități și de la diferiți producători făcut cu scopul de a se obține un produs standardizat chiar și în cele mai mari cantități.

Ceaiul chinezesc cu frunze largi

Preferat de cei din "industria HoReCa" (hotel / restaurant / cafenea). Deși situația în acest caz nu este la fel de rea ca și în cazul brandurilor de masă, punctele 1, 2 și 4 din deficiențele ceaiului de masă descrise mai sus sunt de asemenea relevante aici.

Magazinele specializate de ceai

Singurele excepții sunt câteva magazine specializate ale căror proprietari sunt experți în ceai sau cunoscători de ceai. Ei cumpără ceaiul prin comandarea directă de la producătorii de ceai local.

De aceea puteți cumpăra cu adevărat ceai bun numai direct de la experții/cunoscătorii în ceai.

Drinktea.md  este unul din acele câteva magazine unde puteți cumpăra un astfel de ceai.

 • Ceaiul numai din regiunile originale de creștere. Cumpărăm fiecare din ceaiurile noastre exclusiv în zonele în care este cultivat. Dacă noi, de exemplu avem în vânzare ceai negru din Puttabong, atunci el a fost recoltat de un fermier de ceai pe plantația din Puttabong.

 • Selectarea sortimentului manual și reînnoirea constantă, dinamică a gamei de produse.

 • Bună logistică. Transportăm ceaiul pentru care prospețimea este importantă și care sunt sensibile la depozitare, cât mai repede posibil, astfel încât să vă puteți bucura de ceai din noua recoltă de la începutul primăverii. Ceaiul nu se păstrează mult în stoc. Cumpărăm ceaiul in cantități mici, asiguram o vănzare rapidă și cumpărăm din nou.

 • Cea mai mare atenție este acordată calității ceaiului. Ceaiul este mai întâi băutura noastră preferată, iar după o sursă de venit! De aceea vindem doar ceea ce bem! Verificarea regulată a calității și documentarea completă a ceaiului în conformitate cu dispozițiile legale sunt o chestiune de rutină.

Și pentru că iubim atât de mult ceaiul, satisfacția clienților noștri este foarte importantă pentru noi. Din cauza regulilor stricte, putem spune pe bună dreptate că ceaiul nostru este selectat cu atenție și de înaltă calitate!

Concluzia noastră

Principalul factor în alegerea unui ceai foarte bun este recunoașterea prospețimii, naturalității și calității. Este posibil să nu reușiți imediat, dar cu timpul și cu fiecare degustare de ceai natural, de înaltă calitate, vă veți perfecționa abilitățile. Și deoarece calitatea nu este atât de ușor de determinat după caracteristicile externe, se aplică principiul "servit - înțeles". Gusturile dvs. vor continua să se perfecționeze și, eventual, percepția dvs. asupra diferitelor aspecte ale vieții dvs. Necesitatea de calitate  - de la mâncare la cercul de cunoștințe - va fi cu siguranță mai mare.

Și astfel ați putea afirma că ceaiul poate fi cheia unei schimbări în viață.

05.04.2018

447